بررسی اثرات دو گونه باکتری Bacillus و پودر خشک زرشک ‌قرمز و نعناع ‌فلفلی بر بیماری-زایی و خسارت نماتد ریشه‌گرهی در خیار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

چکیده

نماتد­های ریشه­ گرهی (Meloidogyne spp.) از­ عوامل بیماری­ زای مهم خیار هستند. هر­چند استفاده از ترکیبات شیمیایی روش مؤثری برای کنترل این نماتد­ها محسوب می ­شوند، ولی موجب تحمیل هزینه­ های بالا به تولید­کنندگان و خسارات جبران ­ناپذیر به محیط ­زیست و سلامت انسان می‌گردند. بنابراین مهار زیستی می‌تواند گزینه­ مطلوبی برای کاهش مصرف ترکیبات شیمیایی محسوب شود. برای بررسی اثر عوامل مهار زیستی نماتد ریشه گرهی خیار، از زرشک قرمز (Berberis vulgaris L.) و نعناع­ فلفلی (Mentha piperita L.)، و باکتری‌های Bacillus subtilis  وB. cereus  استفاده گردید. در آزمایشگاه اثر غلظت ­های مختلف عصاره ­های آبی و الکلی دوگیاه فوق و غلظت‌های مختلف باکتری‌های مذکور، بر تفریخ تخم مورد ارزیابی قرار گرفتند. در گلخانه نیز اثر پودر خشک گیاهان و باکتری‌های فوق، بر شاخص‌های رشدی خیارهای سالم و آلوده به نماتد و شاخص‌های جمعیتی نماتد، بررسی شد. نتایج بررسی­ های آزمایشگاهی نشان ­دهنده­ اثر بازدارندگی تفریخ تخم توسط عصاره ­های گیاهی و باکتری‌ها نسبت به شاهد بود. بیشترین ممانعت از تفریخ تخم بعد از 24 ساعت، در تیمار ده هزار میلی‌گرم در لیتر  عصاره آبی زرشک قرمز مشاهده شد. هر چند افزایش غلظت در هر دو گیاه و روش عصاره‌گیری باعث افزایش ممانعت از تفریخ تخم شد ولی در مورد عصاره آبی نعناع فلفلی، افزایش غلطت از پنج هزار به ده هزار میلی‌گرم در لیتر باعث افزایش تفریخ تخم گردید. غلظت cfu/ml 107   گونه B. cereus  نیز بعد از 24 ساعت،  بیشتر از سایر غلظت‌های استفاده­شده  درصد تفریخ تخم را کاهش داد. ارزیابی نتایج بررسی گلخانه ه­ای سه ماه بعد از مایه­ زنی با نماتد نشان­ دهنده­ اثر معنی ­دار کاربرد عوامل مورد مطالعه در افزایش تعدادی از شاخص‌های رشدی خیار و شاخص‌های جمعیتی نماتد ریشهگرهی بود. هر چند کاربرد پودر خشک زرشک قرمز باعث افزایش معنی‌دار طول و وزن تر ساقه در گیاهان سالم و بیمار گردید، ولی  تفاوت میزان افزایش بین دو گروه مذکور معنی‌دار نبود. باکتری‌های مورد بررسی نیز بر شاخص‌های رشدی اثر معنی‌دار نداشتند. کاربرد عوامل مهار زیستی باعث تغییر معنی‌دار تعدادی از شاخص‌های جمعیتی نماتد شدند. کمترین میانگین تعداد گال، توده تخم  و توده تخم در گرم ریشه در  تیمارهای کاربرد B. subtilis  و پودر خشک نعناع فلفلی و کم‌ترین فاکتور تولیدمثل و  تعداد لارو   در 100 گرم خاک در تیمارهای پودر خشک نعناع فلفلی و زرشک قرمز مشاهده شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Studying the effects of two species of bacteria of Bacillus and dry powder of red barberry and peppermint, on the pathogenicity and damage of root-knot nematode in cucumber

نویسندگان [English]

  • Ali Akbar Fadaei Tehrani
  • Najmeh Karimian
  • Fatemeh Yosefi Kopaie
Plant protection Department, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran.
چکیده [English]

Root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) are important pathogens that cause damage to cucumber. Although the use of chemical compounds is an effective method for controlling these nematodes, they impose high costs on producers and cause irreparable damage to the environment. Therefore, biological control can be a good alternative to chemical compounds.. To investigate the effect of biological control agents on cucumber root-knot nematode, red barberry (Berberis vulgaris) and peppermint (Mentha piperita), and the bacteria Bacillus subtilis and B. cereus were used. In the laboratory, the effect of different concentrations of aqueous and alcoholic extracts of the plants and different populations of the bacteria on egg hatching was evaluated. In the greenhouse, the effect of dry powder of the above plants and bacteria on the growth indices of healthy and nematode-infected cucumbers and the root knot nematode population indices was investigated. The results of laboratory studies showed an inhibitory effect of plant extracts and biocontrol bacteria on egg hatching compared to the control. After 24 hours, highest inhibition of egg hatching was observed in 10,000 mg/L of red barberry aqueous extract. Although increasing the concentration of the extracts reduced egg hatching, in the case of peppermint aqueous extract, increasing the concentration from 5000 to 10000 mg/L increased egg hatching. The 107 cfu/ml concentration of B. cereus also reduced the percentage of egg hatching more than the other used concentrations after 24 hours. The results of the greenhouse study three months after nematode inoculation showed a significant effect of the application of the studied factors in increasing a number of cucumber growth indices and change of root-knot nematode population indices. Although the application of red barberry dry powder significantly increased the length and fresh weight of the stem in healthy and infected plants, but the difference in the rate of increase between the two groups was not significant. The bacteria studied also had no significant effect on growth indices. The application of biological control agents caused significant changes in a number of nematode population indices. The lowest average number of galls, egg mass, and egg mass per gram of root were observed in the B. subtilis and peppermint dry powder treatments, and the lowest reproductive factor and number of larvae per 100 grams of soil were observed in the peppermint dry powder and red barberry treatments.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biocontrol bacteria
  • Medicinal plants
  • Plant parasitic nematodes